Fluisterstille oplossing in centrum Breda

De uitdaging

De Houtmarkt is een hip winkelgebied in het centrum van Breda. Het oude winkelcentrum heeft een complete metamorfose ondergaan. “Aan ons de opdracht om de 20 winkelunits te voorzien van duurzame warmte en koeling”, vertelt directeur Kees van den Buijs van Installatiebedrijf Van den Buijs. “Iedere winkel had een eigen cv-ketel en overal hingen aircootjes aan de muur, heel chaotisch en rommelig.  Vandaar dat we kozen voor collectieve warmte- en koude-opwekking, duurzaam want gasloos.”

Maar dat bracht meteen dé uitdaging van het project op tafel. “Er was maar één plek voor buitendelen: het dakterras. Maar daaromheen staat in een U-vorm een appartementencomplex, waarvan de balkons uitkomen bij of boven het terras. En warmtepompen maken nu eenmaal geluid. Daar moesten we een oplossing voor vinden.”

De oplossing

Eerst over de installaties. Het zijn uiteindelijk 10 VRV’s IV-heatrecovery geworden. De warmtepompen zijn gekoppeld aan binnenunits tegen het plafond van de winkelruimtes. Dat zijn vooral cassettes, waar het beter uitkwam ook kanaalunits. Kees: “De capaciteit moest behoorlijk groot zijn, ook omdat de isolatiewaarde van het winkelcentrum laag is.” Toen het installatiebedrijf onder leiding van projectmanager Erwin de Meijer het uitvoerdersontwerp gereed had en wilde beginnen met de installatie, dienden zich de eerste huurders aan. “Die konden bepalen hoeveel vierkante meter ze wilden. Daardoor moesten we steeds ons ontwerp en capaciteit per winkelunit aanpassen. Dankzij onze flexibiliteit, de enginering van Daikin en projectontwikkelaar Maas-Jacobs is het gelukt in iedere winkelruimte de juiste warmte- en koelingselementen te installeren.”

Een leuk project zover. “Maar winkels of kantoren gasloos maken en voorzien van een VRV-installatie gebeurt wel vaker”, weet Kees. “Hier moesten we ervoor zorgen dat de 10 buitendelen geen geluidsoverlast voor de bewoners op zou leveren. De projectontwikkelaar en de Vereniging van Eigenaren van de appartementen hadden na veel besprekingen een geluidsniveau afgesproken. Daar moesten we onder blijven.”

Het installatiebedrijf schakelde een geluidstechnisch bureau in. “Aan de hand van berekeningen zijn we gaan kijken wat nodig was om het geluid te reduceren. In Oostenrijk vonden we een bedrijf dat een geluidswerende omkasting kon bouwen, speciaal voor deze VRV’s. Daar hebben we ook Daikin bij betrokken.” De VRV’s staan twee aan twee in schuurtjes van zacht geluidsabsorberend materiaal, dat goed bestand is tegen alle weersomstandigheden en dat de lucht doorlaat die warmtepompen nodig hebben. Om de omkasting staat ook nog een geluidscherm. “De hele opstelling is zo’n 25 bij 3 meter. We hebben de VRV’s eerst in de omkastingen geïnstalleerd en toen met een kraan het dakterras opgehesen.”

Het resultaat

Kees: “Je hoort de buitenunits niet! Bewoners kunnen gewoon op hun balkonterras zitten, ze hebben geen last van de VRV’s. Daarmee voldoen we aan afspraken die de projectontwikkelaar maakte met de bewoners.” Bovendien is een oud winkelcentrum midden in een stad nieuw leven ingeblazen. Aansprekende merken als Rituals hebben er hun intrek genomen. Iedere winkelunit heeft verwarmings- en koelingscapaciteit ‘op maat’. “En als een huurder dat wil, kan ook een luchtgordijn geïnstalleerd worden.” Het is een mooi voorbeeld van een duurzame upgrade van een verouderd overdekt winkelcentrum. “Nederland heeft nog veel meer van dergelijke winkelcentra en vastgoedcomplexen die van het gas af moeten”, weet Daikin Consulting Engineer Nick Meuwese. “De Houtmarkt laat zien dat dat goed mogelijk is.”

De Awardcategorie: innovatie

“We hebben met de producent van de omkasting en Daikin een innovatieve oplossing bedacht voor het geluid van de warmtepompen. Met de juiste omkasting van geluidwerend materiaal kun je dus voortaan ook zulke VRV-opstellingen midden in de stad maken”, betoogt Kees. “Een omkasting die het geluidsoverlast zover terugbrengt is voor ons ook nieuw”, vertelt Nick. “We weten nu dat dit kan. In andere projecten passen we soms ook geluidschermen toe, maar deze omkastingen zijn specifiek voor onze VRV’s gebouwd.”